Gegevens stroomatlas downloaden

Heb je Excel? Hier kun je verschillende tabellen met grafieken downloaden. Het zijn de stroomgegevens uit de HP33 van verschillende duikplaatsen.

Eerder heb ik geconstateerd dat de stroomatlasgegevens voor de Oosterschelde niet echt veel veranderd zijn in de afgelopen jaren (ik houd al bij vanaf 2009). Een groep driftduikers van Onderwater Sport Vereniging Doetinchem (OSVD) die in juli 2021 de cursus volgden, hebben mij er op gewezen, dat vanaf 2020 de HP33 (stroomatlas) fors gewijzigd is.

De lay-out is gewijzigd:

  • je moet niet meer in de leesrichting lezen, maar in de richting van de pijl om eerst de gegevens voor Dood en daarna voor Spring te lezen,
  • de getallen in de stroomatlas zijn niet meer in tiende van een knoop (deciknoop), maar in knoop. Dus waar vroeger 10 stond, staat nu 1,0.
  • Ook de stroomgegevens zijn gewijzigd.

Als het goed is staat in de Hp33 van na 2021, in het voorwoord de juiste uitleg. Ik heb in ieder geval hierom verzocht bij Hydro.nl.

De eerder door mij gevonden gegevens van de stroomatlas (Hp33) zijn hier te vinden. Deze moeten dus nog aangepast worden. De aangepaste gegevens hebben 2021 of een hoger getal achter de naam staan. Voor een globaal beeld acht ik de gegevens nog wel bruikbaar. Klik op de namen van de duikstekken, soms wordt de Excel werkmap gedownload, soms opent Excel dan vanzelf.

Colijnsplaat boven stip 2012

Goese sas

Goes slurf

Heerenkeet – Schelphoek

Krabbenplaat (ZW Schouwen net buiten kering 2014)

Lodijkschegat

Lokkersnol

Noord van de haven van Kats. 2015 als 2009

Oesterputten ‘s Gravenhoek 53 vlakbij Colijnsplaat 2021

Plompe Toren 44 2021

Schelphoek 42 2021

Stavenisse

Strijenham Oesterdam

Vuilnisbelt Gorishoek 80 2021

Wemeldinge – Kattendijke

Westkapelle

Westzijde haven Zierikzee 2021

Wissekerke Westnol 2021

Zeelandbrug Noord 2021

Zeelandbrug zuid richting Kats

Zuidbout 29 Noordbout 30 2021

Kleine gebruiksaanwijzing:
In het gele datumveld op het eerste blad zie je wanneer ik de tabel het voor het laatst heb aangepast.
Zet zelf onder “datum”, de door jou gewenste datum waarop je wilt duiken. Het veld rekent verder niet, het is een notitie voor jezelf.

Zoek in de getij gegevens getij 2024 Vlissingen  of Getij 2025 Vlissingen de twee HW tijden die bij de datum staan waarop je wilt duiken. Kijk gelijk of je dood of spring verwacht.
Zet onder “Spring of dood?” of je die dag kan uitgaan van spring of dood (dat kun je uit de getijdentabel halen). Ook dit is slechts een notitie voor jezelf.

Zet in de twee gele velden onder “HW Vlissingen” de twee tijden HW voor de datum waarop je wilt duiken. Je hebt deze tijden zonet gevonden in het document getij Vlissingen. Gebruik voor de scheiding tussen uren en minuten een dubbele punt, dus bijvoorbeeld
10:25
Gebruik de aangegeven manier van invullen, anders snapt Excel je niet.

Excel geeft dan de tijden voor die dag waarop de verschillende stroomsnelheden gelden.
Als je onderin het scherm op de andere tabbladen klikt zie je een grafische weergave van de stroomsnelheid. Naar links is west, naar rechts is oost. Je kunt de grafiek kiezen die voor jouw tijd en dag geldt (dus van het eerste tij of juist het tweede, die van spring, of juist van dood).

Je kunt alleen in de gele velden iets neerzetten, de andere velden zijn beveiligd. Voor de Excelkenner, de beveiliging is zonder wachtwoord uit te zetten.

Sinds enige tijd staat de HP33 in digitale vorm GRATIS op internet!

Kijk ook op duikgetijden.nl. Bij filmpjes, heb ik geprobeerd uitleg te geven.

Je mag niet overal duiken. Hier kun je zien waar je mag duiken (geduld… 4 MB, dus gelijk opslaan!)

Volgende pagina