Nitrox

Wil je met Nitrox duiken? Vraag aan Bert of er weer een cursus gegeven kan worden.

Ik heb van mijn eerdere cursisten mogen horen, dat ze de lesstof goed uitgelegd vonden. Het meten van het zuurstofpercentage van het ademgas heeft ook voldoende aandacht gekregen. We hebben gezien dat de verschillende analysers zomaar een procent verschil lieten zien. Het duiken met nitrox gaf verder geen verschil. Je “proeft” er niets van.

Waarom zou je met nitrox gaan duiken?

Het belangrijkste argument is dat je relatief minder stikstof per ademteug binnenkrijgt. Je kunt dan twee voordelen zien:

1. je kunt nitrox gebruiken om langer te duiken,
2. als je net zo lang duikt als je met lucht zou doen, dan heb je minder stikstof in je lijf opgebouwd. Je zal dan dus minder kans op de nadelige gevolgen hebben van de stikstof in je ademgas, je mag dit veiliger noemen.

Er is wel één belangrijk aandachtspunt:  het verhoogde zuurstofpercentage zorgt ervoor dat je minder diep mag duiken dan met lucht.

De NOB heeft daar een heel makkelijke regel voor.
– Duik minder diep dan 30 meter,
– tussen de duiken is de oppervlakteinterval langer dan 120 minuten,
– de duiktijd per duik is korter dan 120 minuten,
– de duiktijd per etmaal is minder dan 180 minuten.

Bert’s  regel (niet officieel) van 65 om te weten wat de maximale diepte is: de optelsom van het zuurstofpercentage en de diepte in meters moet minder zijn dan 65.
Is je percentage 36? Dan niet dieper duiken dan 29 meter.

Eerder gestelde vragen:
1. Kun je met je normale duikfles met Nitrox vullen?

Ja dat kan, als er gevuld wordt met nitrox. Ik bedoel hiermee dat er dan al verrijkte lucht door de kraan komt, dat mag dus.
Het is niet de bedoeling dat je “blend”, of wel eerst lucht en dan 100% zuurstof door de kraan van je luchtfles.

2. Moeten we allemaal een analyser meenemen?
Nee, maar een paar analysers meenemen geeft inzicht in de verschillen.

3.  Wat is het ingangsniveau?
We doen alleen de basiscursus, dus als je éénsters duiker bent, dan heb je voldoende vooropleiding, zie het nieuwe boek.

4. Wat moet je meenemen naar de theorie?
Ik ga er van uit dat je het boek gelezen hebt, als je naar de theorieles komt. Neem je boek (nieuwe versie) mee. Neem ook pen en papier mee. Denk ook aan een rekenmachine, tenzij je het leuk vindt om alles uit je hoofd uit te rekenen.

Wat bleek uit evaluaties van eerdere cursussen? (Dit gaat over het voorlaatste boek.)
Het schema op bladzijde 79 in het boek “Opleiding Nitrox” blijkt niet voor iedereen goed te lezen. Wellicht dat het schema hieronder makkelijker te lezen is?

P O2
(Bijvoorbeeld 1,4)



Nitrox in decimaal,(dus EANX 40 is 0,4)                 x Druk op diepte in bar(Dus 25 meter is 3,5)

1. Dus 1,4 gedeeld door 0,4 geeft 3,5. Dat betekent dat er op 25 meter diepte (3,5 bar) een partiele O2 druk van 1,4 is (bereikt). We zeggen dan dat de maximum operating depth 25 meter is.

2. Als je je maximale diepte weet (het wrak ligt op 25 meter), dan kun je je EANx bepalen:
1,4 gedeeld door 3,5 (druk op diepte)  geeft 0,4 dus er mag (tot) 40% O2 in de fles zitten.

3. Als je nog een fles hebt met EANX40  en je wil naar het wrak op 25 meter (3,5 bar) dan kun je kijken of je zuurstofdruk binnen de perken blijft:
0,4 maal 3,5 geeft een zuurstofdruk van 1,4 en dat is volgens het boek geen (te) hoge O2 druk.

Verder zei iemand dat op bladzijde 80 (van het voorlaatste boek) anders afgerond wordt dan op bladzijde 82. Wat is nu de juiste manier om de maximum operating depth uit te rekenen? Vanwege de “gouden regel” (waaronder hoort: niet dieper duiken dan 30 meter), is dit niet echt meer een halszaak.

Voor de rekenaars hier toch een antwoord:
Blz: 80: 29 meter is 3,9 bar x 0,36 = 1,404 bar. Omdat we met twee cijfers achter de komma rekenen blijft dit 1,40 bar.
Blz 83: 4,375 wordt afgerond naar 4,3 en niet 4,4 want 4,4 maal 0,32 zou 1,408 bar zijn, afgerond (met twee cijfers achter de komma) 1,41 en dat is dus net over de grens…

Volgende pagina